RECUPEREREN NA TRAINING: EIWITSHAKE OF RECOVERY SHAKE?Herstel na training is belangrijk voor elke sporter die er bewust mee omgaat.

Welke hersteldrank is aangewezen voor jou?

Hieronder vindt je een korte samenvatting van een artikel van Peter Hespel, Professor KU Leuven, van 2020-10-20 dat u terug vindt op de site van 6D Sports Nutrition.  

Het is noodzakelijk de twee belangrijkste ingrediënten van een hersteldrank te situeren, met name eiwitten en koolhydraten.

Inname van eiwitten na een inspanning levert de essentiële aminozuren aan die cruciaal zijn voor snel spierherstel alsook trainingsadaptatie op lange termijn, lees winst. Trainingswinst wordt immers in belangrijke mate bepaald door de capaciteit om na een training nieuwe eiwitten op te bouwen, vooral ter hoogte van de spieren.

Koolhydraten daarentegen zijn de belangrijkste energiebron voor duurinspanningen van hoge intensiteit. Vooral tijdens maximale duurinspanningen (bvb een marathon of een wielerwedstrijd), of duurinspanningen met een typisch intervalkarakter (bvb een voetbal- of hockeywedstrijd, of een intensieve-interval loop- of fietstraining), wordt de beschikbare koolhydraatreserve in de spieren en in de lever vaak grotendeels opgebruikt. Inname van koolhydraten vlak na dergelijke inspanning dient dan om de ‘lege energietank’ snel terug aan te vullen.

De belangrijkste boodschappen van Professor Hespel:

1. Inname van eiwitten na training of competitie stimuleert spierherstel en trainingswinst op lange termijn.

2. Inname van koolhydraten na inspanning stimuleert de wederopbouw van de glycogeenreserves in de spieren en de lever. Dit is belangrijk na intensieve inspanningen van lange duur, continu of met intervalkarakter, vooral wanneer dergelijke inspanningen met groot glycogeenverbruik elkaar snel opvolgen (<48u).

3. ‘Recovery shakes’ bevatten doorgaans 3 à 4-maal meer kcal dan eiwitshakes, en kunnen bij onoordeelkundig gebruik aanleiding geven tot een toename van het lichaamsgewicht.

4. Wei-eiwit is het prioritaire eiwit voor inname vlak na inspanning. Caseïne is vooral nuttig als ‘slow-release’ eiwit dat spierafbraak tijdens de nachtrust kan afremmen.

5. Vegan shakes samengesteld uit eiwitten van verschillende plantensoorten kunnen eveneens de eiwitopbouw in de spieren na inspanning stimuleren. Maar om het effect van wei-eiwit te benaderen is een ~30% hogere dosis nodig.

Het volledige artikel vindt je op: https://6dsportsnutrition.com/nl/science/optimaal-recupereren-na-training-of-competitie-eiwitshake-of-recovery-shake/ 

6d Sports Nutrition is beschikbaar in de Apotheek 

altijd 15 % korting

Meest recente posts

Schrijf je hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Kunnen wij jou helpen?

Wij beantwoorden graag al jouw vragen. Wil je meer informatie over onze producten?

Contacteer ons