Hitte en geneesmiddelen vormen niet altijd de beste combinatie. Ontdek aan welke medicatie en welke patiënten we bij warme periodes extra veel aandacht moeten besteden deze zomer.
Effect van hitte op ons lichaam
De gemiddelde normale temperatuur van ons lichaam ligt rond de 37° C. Onze hersenen controleren onze lichaamstemperatuur. Sensoren, verspreid over ons ganse lichaam, sturen signalen naar onze hersenen die dat zo continu kunnen opvolgen.
Als de temperatuur sterk stijgt, dan brengen de hersenen twee processen in werking. Zweten is een eerste opvallende manier. Het zweet zorgt bij verdamping voor verkoeling van je lichaam. Een belangrijke voorwaarde om te kunnen zweten is echter dat je voldoende vocht hebt ingenomen. Daarom is voldoende drinken tijdens warme dagen ook zo belangrijk. Vooral water en thee genieten de voorkeur.
Een tweede manier om warmte kwijt te spelen, zijn de bloedvaten in de huid die zich verwijden. Zo kan het hart meer bloed rondpompen en wordt de warmte vanuit het bloed door de huid afgegeven aan de lucht rondom ons lichaam. Dat betekent dat het hart bij warm weer dus veel harder moet pompen.
Sommige medicatie heeft een effect op de interne temperatuurregeling van je lichaam, waardoor je hitte minder goed kan verdragen.
Kwetsbare personen kunnen tijdens een aanhoudende periode van warme dagen (> 25°C) fysieke klachten ondervinden en lopen risico op gezondheidsproblemen:
- Ouderen (70-plus)
- Kleine kinderen
- Mensen in woonzorgcentra
- Mensen met een chronische aandoening
- Zwangere vrouwen
- Mensen met overgewicht
In dit artikel geven we tips om het hoofd koel te houden en hoe je op warme dagen voor elkaar zorg kan dragen.
Effect van medicatie bij hitte
Sommige medicatie beïnvloedt de capaciteit van ons lichaam om de interne temperatuur te regelen. Vraag na bij je apotheker of jouw medicatie je gevoeligheid voor hitte vergroot. Het kan immers mogelijk zijn dat jouw dosis tijdelijk moet worden aangepast, of je behandeling moet worden stopgezet tijdens periodes van hitte. In ieder geval, vraag je best steeds het advies van je arts of apotheker en pas je je behandeling niet op eigen initiatief aan.
Gebruik je medicatie voor …
- Hartproblemen of een hoge bloeddruk
- Een hersenaandoening op psychische aandoening
- Stoelgangproblemen
… dan moet je extra oppassen tijdens warme periodes. Lees hier waarom en waarop je moet letten. Ook sommige ontstekingsremmers, cholesterolverlagers en bepaalde migrainemiddelen kunnen de effecten van hitte verergeren.
Sommige geneesmiddelen, zoals zalven of crèmes maar ook medicatie je moet inslikken, kunnen de gevoeligheid van je huid voor de zon verhogen en leiden tot huidreacties. Meer informatie over die zogenaamde fotosensibiliserende geneesmiddelen en tips om je te beschermen, vind je hier.
Zoals steeds geldt ook hier dus: bij twijfel over jouw medicatie, vraag advies aan je apotheker!