De noodpil, rechtstreeks te verkrijgen in de apotheek


Onbeschermde of onvoldoende beschermde seks? Praat er snel over met jouw apotheker. Hij of zij zal jou bijstaan om je de noodpil af te leveren die past in jouw situatie. Die medicatie is (bijna) gratis en je hebt er geen voorschrift voor nodig!

Pil vergeten, geen voorbehoedmiddel gebruikt of een gescheurd condoom… een ongelukje is snel gebeurd! Is dat reden tot paniek? Niet noodzakelijk. Er zijn verschillende opties om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Om zoveel mogelijk kans op succes te hebben, ga je best zo snel mogelijk naar jouw apotheker. Hij of zij kan je discreet helpen.

Welke noodanticonceptie?

Denk na onbeschermde of onvoldoende beschermde seks aan de noodpil… en denk er snel aan! Want hoe sneller die wordt genomen, hoe doeltreffender ze is.

Voor die noodpil – of morning-afterpil – kan je rechtstreeks naar de apotheek gaan, zonder voorschrift. Je apotheker zal enkele vragen stellen om zeker te zijn dat je noodanticonceptie nodig hebt en nagaan welke aangewezen is in jouw situatie. Hij of zij zal ook uitleggen hoe je die pil moet nemen en welke de eventuele bijwerkingen zijn. Weet ook dat bepaalde medicatie invloed kan hebben op de doeltreffendheid van de noodanticonceptie, ook daarover zal jouw apotheker inlichtingen geven. 

Als de noodpil relevant is in jouw situatie, zal je apotheker ofwel levonorgestrel voorstellen, te nemen tot 72 uur (3 dagen) na de seks, of ulipristal, te nemen tot 120 uur (5 dagen) na de seks.

Hoe werkt de noodpil?

De noodpil vertraagt de eisprong maar schakelt die niet uit. Je moet je dan ook beschermen bij de volgende seksuele betrekkingen. Indien jouw eisprong al heeft plaatsgevonden, zal de noodpil jammer genoeg niet werken, maar is het nog altijd mogelijk om een spiraaltje te laten plaatsen.

Hoe vroeger je de noodpil neemt, hoe kleiner het risico op een zwangerschap.

Opgelet: de noodpil beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Neem een kijkje op de website allesoverseks.be voor meer inlichtingen.

Hoeveel kost het?

Goed nieuws! De noodpil is (bijna) gratis, want ze wordt terugbetaald, zelfs zonder voorschrift. Voor levonorgestrel betaal je minder dan 1 euro en voor ulipristal 16 euro.

Nog vragen?

Meest recente posts

Schrijf je hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Kunnen wij jou helpen?

Wij beantwoorden graag al jouw vragen. Wil je meer informatie over onze producten?

Contacteer ons