Slechte gewoontes verouderen je hart!


Hoe vaak eet je gefrituurd of vettig eten? Hoeveel dagen per week doe je minstens 30 minuten aan matige lichaamsactiviteit? Rook je? Drink je veel alcohol? De Belgische Cardiologische Liga organiseert van 25 september tot 1 oktober de ‘Week van het Hart’. Aan de hand van 10 vragen, waaronder de vier hierboven genoemde, kan je zelf je hartleeftijd berekenen op ligecardioliga.be.

Het thema van de Week van het Hart luidt dit jaar: ‘Slechte gewoontes verouderen je hart’. In de campagnebrochure geeft de Liga je enkele adviezen om letterlijk jong van hart te blijven. Wat kan je doen om je hart gezonder te maken?

  • stop met roken;
  • beweeg voldoende;
  • eet gezond;
  • drink alcohol altijd met mate.

Ja, dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Als het over gezonde levensstijl gaat, lijkt het vaak alsof het gaat over dingen ‘opgeven’. Maar de Liga geeft je een aantal simpele tips waarmee je je snel beter, fitter en gezonder gaat voelen. Tijdens de Week van het Hart worden over het hele land ook verschillende activiteiten georganiseerd.

Stop met roken

Roken, zowel actief als passief, is zeer schadelijk voor onze gezondheid. Het veroorzaakt op verschillende manieren op hart- en vaatziekten. Nicotine verhoogt vanaf de eerste trek de bloeddruk en de hartslag. En koolstofmonoxide doet het zuurstofgehalte in het bloed dalen waardoor er minder zuurstof naar het hart en andere organen getransporteerd wordt. Als je stopt met roken, loop je na één jaar 50% minder risico op hartaandoeningen.

Beweeg voldoende

40% van de Belgen heeft onvoldoende lichaamsbeweging. Door die slechte gewoonte voelen we ons minder goed in ons voelen, neemt ons ons gewicht toe en veroudert ons hart. Sporten is goed voor de gezondheid, maar de focus ligt vooral op ‘bewegen’. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt 150 à 300 minuten per week matige inspanning (wandelen, tuinieren, rustig fietsen) aan, of 75 tot 150 minuten per week meer intensieve inspanning (joggen, fietsen) aan. Alle beetjes helpen: de auto al eens een straat verder, de trap nemen in de plaats van de lift, …

Eet gezond

Een gezonde voeding is de sleutel tot het voorkomen van hart- en vaatziekten. Eet veel fruit, groenten en volle granen; beperkt de hoeveelheden suiker, zout en vetten; en vermijd ‘bewerkt’ voedsel zoals kant- en klare maaltijden. De brochure geeft je verschillende tips voor een evenwichtig voedingspatroon.

Drink alcohol met mate

Wist je dat alcohol zelfs bij matig gebruik (1 à 2 consumpties per dag) de kans op verschillende hart- en vaatproblemen vergroot. En hoe meer je drinkt, hoe meer gezondheidsrisico’s er kunnen optreden. De gouden regel blijft dan ook: als je alcohol drinkt, doe het dan altijd met mate.

Bereken je hartleeftijd

Slechte gewoontes verouderen je hart. De meest voorkomende gevolgen zijn; een te hoge cholesterol; hoge bloeddruk; overgewicht, diabetes, een beroerte of een hartinfarct. Welk risico loop jij op hart- en vaatziekten? Bereken zelf je hartleeftijd op ligecardioliga.be.

Bron van dit artikel:  Apotheek.be

Contacteer ons | Apotheek Gellik-Lanaken, Ramaekers - Tel. 089 71 38 18

Contacteer ons | Apotheek Gellik-Lanaken, Ramaekers - Tel. 089 71 38 18

Wij proberen je zo goed mogelijk te begeleiden bij alle vragen en noden die je hebt met betrekking tot jouw medicatie, jouw gezondheid, zorg aan huis, …

ONTDEK MEER

Meest recente posts

Schrijf je hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Kunnen wij jou helpen?

Wij beantwoorden graag al jouw vragen. Wil je meer informatie over onze producten?

Contacteer ons