Gezondheidsadvies voor senioren: Hoe blijf je gezond op oudere leeftijd?


Ouder worden is onvermijdelijk, maar dat betekent niet dat we niet gezond en actief kunnen blijven op oudere leeftijd. Als senior is het belangrijk om een gezonde levensstijl te hanteren, zodat je langer kan genieten en zelfstandig thuis kan blijven wonen. Wij delen graag enkele gezondheidsadviezen voor senioren, zodat je op oudere leeftijd fit en gezond kunt blijven.

Houd een gezond dieet aan

Een gezond dieet is belangrijk op elke leeftijd, maar op oudere leeftijd hebben we meer behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. Zo hebben we meer vitamine D nodig om onze botten sterk te houden en meer calcium om ze gezond te houden. Probeer dus voldoende zuivelproducten en groene bladgroenten te eten. Ook is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen, aangezien die bijdragen aan het behoud van spieren. Eet dus genoeg vlees, vis, eieren of plantaardige eiwitbronnen. Tot slot is het belangrijk om voldoende vezels binnen te krijgen, voor een gezonde spijsvertering.


Blijf in beweging

Ook op oudere leeftijd is het belangrijk om in beweging te blijven. Beweging kan helpen om spieren en botten sterk te houden, maar ook om de kans op chronische ziektes zoals diabetes en hart- en vaatziekten te verminderen. Probeer dus dagelijks te bewegen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Ook yoga en pilates kunnen helpen om flexibel en sterk te blijven.

Houd je geest actief

Naast lichamelijke beweging is het ook belangrijk om je geest actief te houden. Dit kan door bijvoorbeeld puzzels te maken, boeken te lezen of nieuwe hobby's te ontwikkelen. Door je geest actief te houden, verminder je de kans op dementie en blijf je langer scherp en alert.

Slaap voldoende

Een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid, zeker op oudere leeftijd. Probeer dagelijks voldoende te slapen, zodat je lichaam goed kan herstellen. Als je moeite hebt met slapen, dan kun je wellicht baat hebben bij ontspanningsoefeningen, advies over je avond-en slaaproutines, en als laatste redmiddel eventueel een slaapmedicatie. Bespreek dit altijd met je huisarts of apotheker, zij kunnen je hierin bijstaan en adviseren. 


Zorg goed voor jezelf

Tot slot is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen op oudere leeftijd. Dit betekent dat je regelmatig je gezondheid laat checken bij de huisarts en de nodige vaccinaties laat zetten. Ook is het belangrijk om je medicatie goed te beheren en eventuele klachten tijdig te bespreken met je huisarts of apotheker.

Wij staan altijd klaar om je te helpen bij vragen over gezondheid en medicatie. Als huisapotheker kunnen we je begeleiden bij het gebruik van je medicatie.

Je kan bij ons ook een afspraak maken om je medicatie volledig te overlopen, te bespreken en een aangepast medicatieschema op te maken, .... 

Indien nodig nemen wij voor jou contact op met het ziekenhuis, jouw specialist of huisarts.


Contact | Apotheek Gellik-Lanaken, Ramaekers - Tel. 089 71 38 18

Contact | Apotheek Gellik-Lanaken, Ramaekers - Tel. 089 71 38 18

ONTDEK MEER

Meest recente posts

Schrijf je hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Kunnen wij jou helpen?

Wij beantwoorden graag al jouw vragen. Wil je meer informatie over onze producten?

Contacteer ons