Paracetamol: de 1ste keus bij pijn of koorts


Paracetamol is dus compleet veilig? Op voorwaarde dat je het correct gebruikt! Als je het wil toevoegen aan je apotheekkastje thuis, bespreek dan eerst met je apotheker of je het nodig hebt - en in welke vorm. Hij zal je ook uitleggen hoe je de juiste dosis op het juiste moment moet nemen.

Let op je lever

In sommige landen, zoals Zweden, mag paracetamol verkocht worden in de supermarkt, zonder advies of begeleiding. Dat is niet zonder risico. Wanneer je het geneesmiddel in de juiste dosis neemt, wordt paracetamol door de lever afgebroken en is er geen gevaar. Maar als je te veel paracetamol inneemt, kan dat leiden tot paracetamolvergiftiging. Doordat de lever de stof niet snel genoeg kan afbreken, wordt paracetamol omgezet in een giftige substantie die fataal kan zijn.

Het risico op vergiftiging stijgt wanneer je alcohol drinkt: ook die stof wordt afgebroken in je lever. Wanneer je lever beide stoffen tegelijk moet verwerken, wordt het risico groter dat hij niet kan volgen en vergroot ook het risico op vergiftiging. De schade daarvan beperkt zich trouwens niet tot je lever. Ook je nieren kunnen (ernstig) beschadigd worden door een overdosis paracetamol.

Paracetamol werkt het snelst (na een halfuur) als je het op een lege maag inneemt, maar je mag het ook bij het eten innemen. De pijnstiller is 3 tot 6 uur werkzaam.

Paracetamol tegen pijn, zo hou je het veilig

Om je lever niet te overbelasten en te beschadigen, is het dus belangrijk om paracetamol juist te gebruiken. Als je deze pijnstiller goed gebruikt, is het een heel effectief middel om pijn of hoge koorts (> 38,5°) te verlichten. Hoe neem je paracetamol op een veilige manier? Door deze adviezen te volgen:

  • ​Begin altijd met de laagst effectieve dosis: 500 mg.
  • Neem nooit meer dan 1 gram (1.000 mg) per keer.
  • Bij zelfzorg neem je maximaal 3 gram (3.000 mg) per dag.
  • Verhoog de dosis niet en neem niet sneller een nieuwe dosis als je toestand niet meteen verbetert.
  • Wacht minstens 4 uur voordat je een nieuwe dosis neemt.
  • Neem je ook andere medicatie tegen koorts, pijn of symptomen van verkoudheid en/of griep, controleer dan altijd of ze paracetamol bevatten, om de maximale dosis van 3 gram per dag niet te overschrijden. Bij twijfel kan je steeds terecht bij je apotheker om dat na te gaan.
  • Gebruik paracetamol niet langer dan 5 dagen zonder doktersadvies.
  • Vermijd het gebruik van alcohol tijdens een behandeling met paracetamol
  • Zorg dat kinderen en dieren niet bij de paracetamol kunnen komen (en dat geldt overigens voor alle geneesmiddelen!)

Neem nooit meer dan 1 g (1000 mg) per keer. Neem bij zelfmedicatie niet meer dan 3 g (3000 mg) per dag. Wacht minstens 4 uur voordat je een nieuwe dosis inneemt.

​Lees de getuigenissen van Jan en Laura die helaas de gevolgen hebben ondervonden van een verkeerd gebruik van paracetamol.​

En voor kinderen?

Paracetamol is ook voor kinderen vanaf 3 maanden het eerste-keus-geneesmiddel tegen pijn en koorts. Speciaal voor kinderen bestaat paracetamol in zetpillen of siroop, dat laat toe om de dosis makkelijker aan te passen aan het lichaamsgewicht van het kind. Let goed op de toestand van je kind: beweegt het voldoende, drinkt, eet en slaapt het goed? Als het niet goed gaat, als de koorts verhoogt of blijft aanhouden, vraag dan advies aan je arts.

Contact | Apotheek Gellik-Lanaken, Ramaekers - Tel. 089 71 38 18

Contact | Apotheek Gellik-Lanaken, Ramaekers - Tel. 089 71 38 18

ONTDEK MEER

Meest recente posts

Schrijf je hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Kunnen wij jou helpen?

Wij beantwoorden graag al jouw vragen. Wil je meer informatie over onze producten?

Contacteer ons